Wat er aan vooraf ging.
Tegen het verlenen van een vergunning voor de aanleg van een fietspad langs de Zeepeduinen van de Moolweg naar de Adriaan v.d. Weijdeweg heeft een groep mensen tussen 2000 en 2005 bezwaar gemaakt. Hun bezwaar is gehonoreerd op grond van het bestemmingsplan, dat geen verandering toestond. De gemeente Schouwen Duiveland heeft toen het bestemmingsplan aangepast. Nu zijn een heleboel mensen het niet eens met een nieuwe verleende vergunning.
Actueel.
De Stichting ziet het als een van haar taken om bezwaar te maken tegen verstoring van de natuur langs en op de Zeeperand, daartoe ook geïnspireerd door Stichtingen als NatuurAlert.
Wij maakten bezwaar tegen de kap van abelen bij de Walvisbunker. Dat leverde heel veel ecologische kennis op over de Nauwe Korfslak, een van de beschermde soorten in het Zeepe.
Ook maakten wij bezwaar tegen het rijden van een Mountainbike route over het wandelpad. Zo leerden we veel over levendbarende hagedissen en hun gedrag.
Bezwaren en juridische stappen leveren veel ecologische kennis op. Ook ontstonden zo contacten met andere Stichtingen in Nederland, Stichting Anemoon en de al genoemde Stichting NatuurAlert.
Naar aanleiding van die onlangs verleende vergunning in het kader van de Natuurbeschermingswet heeft de Stichting een zienswijze laten indienen door Mr. J.E. Dijk van Vos advocaten uit Haarlem.
Daarin heeft de Stichting de volgende punten als bezwaar aangevoerd tegen het verlenen van een vergunning voor de aanleg van het fietspad:
Er ontstaat een verlies van Grijs Duin Habitattype H2130B en Duinbos, H2180C. Dat is niet toegestaan ter behoeve van recreatieve activiteiten. De werkzaamheden zouden volgens de gemeente Schouwen Duiveland al in het beheerplan voor de Kop van Schouwen zijn opgenomen, maar dat beheerplan blijkt nog niet te zijn vastgesteld. Versnippering zal optreden en de Habitats van soorten met name de Noordse woelmuis, de Nauwe korfslak en de groenknolorchis moeten nu juist vergroten en niet verkleinen. Ofschoon het onderzoek van de gemeente anders zegt troffen onderzoekers levendbarende hagedissen aan in het gebied en boswachter Ted Sluijters zag velduilen bij de ingang van de Zeepeduinen, vlak bij het geplande fietspad. Velduilen genieten een jaarrond bescherming. Bovendien oordeelde de rechtbank Middelburg in haar uitspraak van 24 November 2005 dat het recreatieve medegebruik van een fietspad zich niet verdraagt met de bestemming 'beschermd natuurgebied'.
De zienswijze is door de Provincie Zeeland verworpen, waarop door de stichting beroep is aangetekend. De zaak heeft gediend op 15 februari 2019 bij de rechtbank in Middelburg. Op 8 mei 2019 heeft de rechter geconcludeerd dat er geen verslechtering van kwaliteit van de habitats Grijs Duin en Duinbos op zal treden door het plan. De Stichting is het hier niet mee eens en heeft besloten om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak. Midden December 2019 was nog niet bekend wanneer het hoger beroep zal dienen.
Op 19 december 2019 is door de Provincie Zeeland de periode, waarin van de vergunning gebruik mag worden gemaakt verlengd van 20 februari 2020 to 20 februari 2022.
De Stichting heeft hiertegen bezwaar gemaakt bij de Raad van State en gesteld dat de bezwaren tegen het project onverminderd van kracht blijven. Ook is gewezen op het gegeven dat ecologische onderzoeken niet zijn geactualiseerd i.v.m. dit besluit. Door nieuwe bijdragen van onze donateurs is het ons mogelijk gemaakt om veldonderzoek door de ecoloog te laten uitvoeren.
De stichting heeft bezwaar gemaakt tegen de door de gemeente verleende vergunning voor het gebruik van het schelpenpad aan de Zeeperand t.b.v. de jaarlijkse maraton mountainbikerace.
Op 6 maart 2019 deed de rechter uitspraak en vernietigde de vergunning.