In 2017 deed bureau ‘Wildernistrek’ een soortgericht onderzoek naar de levendbarende hagedis in de omgeving van het nieuw aan te leggen fietspad. Er waren veel meldingen van de levendbarende hagedis, die gezien was in tuinen en rond het pad. U kunt dit onderzoek opvragen bij de Stichting. De conclusie van Wildernistrek was , dat de begrazingsdruk in het Zeepe te hoog is. Die druk zorgt ervoor dat veel dieren als de levendbarende hagedis en de groene boomkikker, muizen en andere dieren in de tuinen en de berm vluchten. Daar is tenminste nog enige bescherming. De levendbarende hagedis werd aangetroffen in de berm bij de Adriaan van der Weijdeweg en bij het bankje bij de Zandstraat, waar de hagedis blijkbaar al vele jaren een plekje heeft.
Ook in het rapport van HAS wordt deze conclusie bevestigd: zie het bericht na de Nauwe Korfslak.
De Nauwe Korfslak.
Verslag van het bezoek van Arno Boesveld op 23 augustus 2017 naar aanleiding van voorgenomen verwijderen van populierachtigen in het Slotbos en in de Zeepeduinen te Burgh Haamstede, Schouwen Duiveland.
Naar aanleiding van de voorgenomen kap van abelen en populieren in Slotbos en Zeepeduinen heeft de Stichting Natuurbescherming Kop van Schouwen en Zeeperand contact opgenomen met Stichting ANEMOON. De reden hiervoor was dat de kap en de bodemverstoring die ontstond zonder enige vorm van onderzoek naar de Nauwe Korfslak is voorafgegaan. Contact hierover is opgenomen met de Provincie en met Natuurmonumenten, maar dit leverde niets op, in ieder geval geen onderzoek.
Daarop heeft de Stichting contact opgenomen met Stichting ANEMOON en de heer Boesveld is op woensdag 23 augustus onderzoek komen doen in Slotbos en duinbos in de Zeepeduinen, grenzend aan het wandelpad.
Arno Boesveld, Joop van Litsenburg en Christine van Royen zijn naar het Slotbos gelopen en net voor de Visput in het Slotbos, precies ter hoogte van de voorgenomen kap van populieren en abelen, heeft Arno Boesveld een strooiselmonster genomen. Vervolgens zijn de bunkers en hun daken bekeken en als potentieel habitat voor de Nauwe Korfslak beoordeeld door Arno Boesveld. Met name om het feit dat bunkers kalkrijk zijn. Vervolgens zijn er twee monsters genomen aan de voet van de Walvisbunker waar ook riet groeide. Deze locatie bestaat nu niet meer maar dit was in beginsel een geschikte habitat voor de Nauwe Korfslak.
Naast het wandelpad is een zone met daarin ook abelen en elzen naast de Weitjes Burgh en met name op de twee percelen bij de ingang Zeepeduinen aan de Zandstraat tussen dorp en duin staan veel abelen. Ook deze zijn een geschikte habitat voor de Nauwe Korfslak bevonden.
Jammer genoeg is in de Zeepeduinen zelf door het uitvoeren van PAS maatregelen zonder dat daar voorafgaand aan de werkzaamheden onderzoek naar Nauwe korfslak heeft plaatsgevonden veel, zo niet alle geschikte habitat voor de Nauwe Korfslak verdwenen, evenals habitat voor de Noordse Woelmuis en moeten juist de randen van het gebied nu extra beschermd worden als resterend habitat voor de Nauwe Korfslak.
verslag van een gesprek met de Provincie over de Nauwe Korfslak na het contact met Arno Boesveld:
‘ze zien wel in dat er grofmazig beleid is gemaakt en te weinig rekening is gehouden met kleinere habitats en bepaalde soorten. Ze weten het zelf ook eigenlijk niet precies.
Ze willen Anemoon graag inhuren voor lapmaatregelen en het bepalen van de habitats. Ze hebben minder gekapt dan voorzien en vooral niet in de '25 gemeten', dat is het stuk Slotbos wat niet betreden wordt, al heel lang niet. Wij zijn daar toen niet geweest maar dat zou de moeite zijn om te bekijken .
Ze zeggen wel dat er eerder commentaar geleverd had kunnen worden op de PAS maatregelen, namelijk tijdens de inspraakrondes daarover. (Door natuurinstanties.)
Het PAS beleid lijkt nu sowieso slecht omdat in de door afplagging ontstane poelen zich als nieuwe plaag de watercrassula genesteld heeft. In ieder geval zijn we nu uitgenodigd voor de klankbordgroep betreffende de Kop van Schouwen en kunnen dus meedenken over het beheer.
Daarvoor dank. Ons sterke punt is toch wel dat wij specialisten hebben benaderd en dat zij vinden dat er 1 recept voor grijs duin gehanteerd wordt, overal hetzelfde in heel Nederland. Gaven ze ook wel toe. Dat is jammer, alles wordt erg algemeen zo.
Over drie en een half jaar is er evaluatie van PAS.’
HAS. 2020.
Op Schouwen-Duiveland is recent onderzoek uitgevoerd naar de aanwezigheid van de heikikker en de levendbarende hagedis. Ook in de Zeepeduinen is onderzoek uitgevoerd. Het onderzoek werd uitgevoerd door HAS Kennistransfer en Bedrijfsopleidingen in s’Hertogenbosch. Hieronder is een Samenvatting en Advies uit het rapport weergegeven. Interessant is dat o.m. geadviseerd wordt om de begrazingsdruk in de Zeepeduinen te verminderen.
Zowel de heikikker als de levendbarende hagedis zijn tijdens de inventarisatie aangetroffen in de Zeepeduinen. Daarbij zijn Grijze duinen en Duindoornstruwelen de habitattypen, waarin de levendbarende hagedis het meest voorkomt.
Het rapport stelt ook o.m.:“Uit verscheidene onderzoeken is gebleken dat verkeerswegen en de niet-motorvoertuigwegen een barrière vormen voor zowel amfibien en reptielen. Tevens overlijden veel amfmfibien en reptielen tijdens het oversteken van dit soort wegen. (Vos & Chardon, 1998; Mulder, 2010; Struijk, 2010, 2011; Collino e.a., 2012)."